Monday, December 19, 2011

RESEPI : APAM POLKADOT

salam semua..
arini nak kongsi resepi apam polkadot..bes tau..buat sekali je,,alhmdulillah menjadi tau.bes juga..resepi ni amik dari blog k.NOR...ye sukat pakai cawan je..xyah timbang2..kan senang 2..hihi..so, jom tengok apam qienah wak..gebu tak?hihi..



masa nak kukus..mcm2 rupe dekan?xdot2pun..hihi..ni le wak keje dengan adik2..punya le kreatif ye korang.hihi..


dah siap, masani panas lagi..



dah sejuk masuk tupperware.hihi..

nak resepi ye?jom tengok bawah..

Bahan2 :

3bj telur sejuk dr peti ais (asingkan putih & kuning telur)

2cawan stengah tepung gndum + 3sudu kecil baking powder (di ayak sekali)

1cawan gula halus

1 sudu kecil ovalette

3suku cawan susu segar/susu cair/santan (mana2 yg suka)

1sudu kecil esen vanila

inti bluberry or ape2 je yg korang suke

pewarna ~ de warna hijau n purple je.huhu..

1. Pukul putih telur dgn kelajuan yg paling max smpai kembang/meringue/bertanduk

2. Masukkan kuning telur, gula, esen vanila & ovalette pukul smpai kembang lg.

3. Masukkan tepung yg telah di ayak dgn baking powder td sedikit demi sedikit berselang selikan dengan susu td, mixer pd kelajuan paling minimun masa ni. sebati semua, siap :)

4. Bahagikan adunan kepada beberapa mangkuk untuk diwarnakan dan masukkan dlm piping bag. Inti jem td pun sama.

5. Picit adunan ke dalam papercup yg telah dimsukkan ke dalam acuan lompang 3/4, kemudian picitkan sdikit inti, dan penuhkan papercup td dgn adunan apam td, last step buat dot2 di atas mengikut kretiviti sendiri.

6. Kukus selama 15minit dengan api perlahan & make sure penutup pengukus ditutup dgn kain bagi memastikan air wap dlm pengukus tidak menitik ke atas apam.


p/s : qienah letak inti pun..masih sedap tau..so, pepun korang try le..nak try banyak resepi lagi..leh ke blog SINI..




LIKE??KASI KOMEN SIKIT

6 00 suka bertanya..:

Onitsuka_hana said...

fames la apam polka dot :)

Qienah said...

btol2..:)2yg buat sgt.hihi.

CaHaYa^KetEnaNGan said...

hehehe..buat bentuk angry bird lak..

Qienah said...

kena cr pewarna le plk..xde ngt pewrna kat umahni.huhu.

CaHaYa^KetEnaNGan said...

itu la kan, kena ada pewarna macam2 lagi bagus

Qienah said...

2le,de brg byk ok le n klu jns yg bt kuih skmo mmg boleh ngt bli byk wk stok.huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...