Monday, October 24, 2011

MARE@MARAH?

salam smue..
ok x?sihat??de cam qienah ke?
berasapnyer die.hihi..

tengah marahni.haha..pagi2 ari dah nak marah..nape le buruk prgai..
pepn, hujan je cn..marah xsempat panas.kui2..de ke g2?sabor je..gini le adat bile kita di bawah. terpaksa le dengar kate..orang xpandang keje kita walau perfect ganepun.huhu.tapi camnepun, kita kn fight juga.ye x?yang 2sokong sangat..jangan BULI saya..ingat 2..

so, qienah jangan mare..ikut nasihat ini..

Tips kurang marah:
  • ubah posisi. Rasulullah SAW bersabda: “Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.” (Riwayat Muslim)
  • ambil wuduk. Rasulullah SAW bersabda: “Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk” (Hadis Riwayat Abi Daud) .
  • Minum air.
  • Mendiamkan diri ketika marah.
  • Berlindung kepada Allah daripada syaitan (berdoa, berzikir dll)
  • Meluahkan perasaan dan masalah dalam keadaan masa dan tempat sesuai.
  • Berfikiran positif.
  • Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat; mengelakkan daripada memekik atau bertindak garang.
  • Bawa bertenang seperti menarik nafas. Senyum kerana senyuman mampu meredakan tekanan.
so, semua..jangan marah2..xbaik tau..qienah..dengar 2,xbaik marah.huhu..

LIKE??KASI KOMEN SIKIT

5 00 suka bertanya..:

diana said...

akak kalau marah lebih suka diam..:p

Qienah said...

yup, diam tp lm2 pendam trase juga.huhu..

NasZ said...

betul tu. tak baik marah2. saya pun cepat marah gak. hehe. tips ni bagus utk saya.

Gen2Merah said...

saya ni pun kadang2 suka marah2 sebenarnya.. thanx ya atas perkongsian ini.. semoga redha sikit lah kemarahan saya ini.. ehehe

Qienah said...

sm2..2le,mnusia..nak2 sekrang..tnsion je angin lalu n nak marah jekan.huhu.pepn,cb jd xmrh..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...