Assalamualaikum..
Hari Qienah merajinkan diri. hihi. Hujung minggu hari tu, sempat buat puding trifle ni.. Menjadi n best je tau. Licin n dah habis.. Siap bawa pergi rumah saudara juga hari tu, sambil pergi beraya. Korang nak buat juga ke?jom try..
Bahan-bahan :
- 1 tin susu cair
- 4 sudu besar gula
- 4 sudu besar tepung kastard
- 2 cawan air- utk dicampurkan dengan kastard
- 2 biji kek gulung ~ guna kek gulung pandan
- 1 tin buah koktel - asingkan air dan buahnya
- 1 peket agar-agar jeli kristal Nona ~ guna perisa mangga
Cara-cara :
- Panaskan susu cair dengan gula hingga mendidih n kecilkan api.
- Bancuh tepung kastard dengan air n masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat. Tutup api.
- Untuk lapisan bawah, susunkan kek gulung. Kemudian, basahkan dengan air buah koktel.
- Lapisan kedua, tuangkan bancuhan kastard ke atas kek gulung n sapu rata. Jangan tebal sangat. Kemudain masukkan buah koktel diatasnya.
- Lapisan atas, tuangkan jeli yang sudah di masak keats lapisan kastad n buah koktel tadi.. (masak jeli mengikut arahan dari paket jeli kristal tersebut )
- Bila jeli sudah keras, boleh le di makan. Makan sejuk-sejuk baru best..
Cubalah, simple n mudah jekan..^_^
nanti nak buat lagi le..Nyum..nyum...
6 00 suka bertanya..:
wah... sedapnyer triffle tu... yum yum... anak akak pun suka tu...
terliur sudah. harus cuba resepi ni ;)
Memang best, try le..:)
penah makan tp tk penah buat..hhe :)
yeah, nie la yg sy cr2 resipinye~.. ^_^
thanks kak qienah coz share.. nnti nk la try wat, hehe...
sama2..try le buat nisa..best...semalam buat lagi, husben k.qienah suke sangat..:P
Post a Comment