Friday, August 31, 2012

RESEPI : BEBOLA IKAN

Assalamualaikum..

Ni resepi rekaan.hihi..Bukan apa, nak habiskan ikan dalam peti.Takut buruk pulak, 2minggu juga tinggal rumah hari tu. Balik kampung..Tambahan pulak puasa, bukan makan sangatkan. Lauk lambat le habis.huhu..


Bahan-bahan :
  • 2ekor ikan selayang ~ orang luar panggil ikan sardin.
  • garam
  • serbuk perasa
  • daun bawang ~ potong halus
  • 2 ulas bawang merah ~ potong dadu, kecil-kecil
  • minyak ~ untuk menggoreng

Cara-cara :
  • Ambil isi ikan selayang n blander hingga lumat..~ pastikan tulang ikan dibuang ye..
  • Kemudian masukkan semua bahan ke dalam ikan yang telah di blander n gaul hingga sebati.
  • Bentukkan campuran tadi kepada bentuk kegemaran anda. Qienah buat bulat n tekan sikit.  Jadilah camtu. hihi..
  • Dah siap bentuk, boleh le goreng hingga garing.
  • Siap n boleh dimakan begitu sahaja or dengan nasi.

Selamat mencuba, senang jekan...Sedappun sedap..^_^



LIKE??KASI KOMEN SIKIT

6 00 suka bertanya..:

Khayrin Jamila said...

naper tak buat bergedel? lagi sedap >:D

ish, lapar lak tgk resepi ni..
tapi malas lak kaki ni nak gerak :<

ummi_norseha said...

wah resepi n ideal yg bagus...perut mllh berbnyi klu bab mkn nie....

SN said...

sedapnyaaa x)

Qienah said...

Kyayrin : dah selalu wk begedil..try lain lak.hihi..

ummi : makan, jangan tak.hihi..

mimi: memang sedap...

Tie HT said...

kalo akak buat laksa..gile laksa..tp camni pon sedap..:)

Qienah said...

Laksa suka juga tp xde bahan nak buat..mampu buatni je.hihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...