Friday, December 30, 2011

TAG 10q

salam n selamat malam..
ni nak kongsi pe qienah dah buat.hihi..
de le beberapa design yang qienah telah buat..
pic de cari kat google n amik dari doodle APIT yang cantik2 2.hihi..


mule2 try buat.hihi..


letak doodle lain, cute je..

\
simple je..


ni jupe font comel skit..


kecik je..



kalau camni senang nak guntingkan.


last buat..

so, mne korang rasa lawa?huhu..
nak jimat, print sendiri jekan?ye x?


LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Tagline Blog Aku CUN

salam semua..
de lagi aktiviti baru untuk GENG fiQ'Ra..sebelum ia TAMAT, patut tulis entry ni..jab lagi nak balik kampung pulak..takut tak sempat pulak.huhu..busy jekan..hoho..


so, sape2 yang belum join jom sama2 join tapi sebelum tu kena daftar jadi ahli GENG fiQ'Ra dulu.

ok, 1st yang kena KENA@WAJIB buat bila nak join ialah tulis tajuk entry ye " Tagline Blog Aku CUN ".

kedua WAJIB letak blogger card.

walaupun simple tapi memang comel lote~cantik sangat.hihi.satu2 group yang qienah join de kad tau..bagus mas ni..:)

ketiga bagitau pasal TAGLINE BLOG dan cerita sikit kenapa ambik tagline tu.


TAG LINE : KEHIDUPAN SENTIASA BERUBAH
Qienah memilih tag line ni kerana masa mula-mula qienah kenal blog memang buat untuk bercerita pasal diri qienah sendiri..kira orang kate blog as a diary le.hihi..kalau tengokpun memang banyak pasal diri lekan.hihi.sebab tu juga le tajuk blog qienah MY BEAUTIFUL LIFE kerana mahukan kehidupan yang sentiasa ceria n menarik.so, untuk menarikkan n menceriakan hidup ini kita mesti sentiasa berubah..betul tak?berubah untuk satu kebaikkan adalah suatu yang semua orang suka.so, qienah harap memang kehidupan ini akan sentiasa berubah menjadi satu kebaikkan.amin..:)

last kena pilih hadiah..andai menang qienah pilih

kategori 2 ( gift post ke rumah @ ambil di Shah Alam )
- voucher 16 biji cupcake (RM50) by Panda Cookiss ( ambil di Shah Alam )
- shawl by My Online Boutique4u ( post ke rumah )
- tudung by Nurwiyah Boutique ( post ke rumah )

Akhir kata, hope GF sentiaasa ceria n gembira dengan admin2 yang sentiasa buat yang terbaik untuk ahlinya.10q MAS n AFIQ..syg GF 4ever.


LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Tuesday, December 27, 2011

PRE-WEEDING??

salam semua..
sejak akhir2ni memang suke sangat le duk terjah2 blog B2B(blog orang mau kawen), memang ramai yang duk citer perjalanan kahwin diorang..de yang seronok di baca.hebat je diorang punya majlis tapi de juga yang qienah rasa ngada2 je.opss, mengate orang pulak..nanti dia lak yang camtu.huhu..kekadang qienah bukan cari nape sangat kat blog B2B ni, juz nak cari2 idea n baca pengalaman kahwin diorang.2je..

cartoon couple - skinship
~ contoh ~ amik dari google

berbalik pasal pre wedding, entah kenape..qienah tak kenang sesangat orang wak pre-weeding ni..tak tau le kenape..myb rasa cam tak munasabah kot.huhu..kitakan orang melayu..tambah lak orang ISLAM..walaupun dah tunang, masih belum dikira muhrim..so, haram le berpegang2 n berpeluk2.betul tak??huhu..dari qienah tengok video2@picture2 pre-weddingni memang banyak yang mesra2 le, duduk rapat2, pegang tangan, tenung menenung, makan suap-suap n macam2 lagi le.kalah orang yang dah kawen bertahun2.alamak..hihi.kekadang malu kat diri sendiri pulak, inikah umat zaman sekarang.terlalu obses dengan duniawi.kemesraan semua nak di tayang.huhu..

kalau borak2 dengan kawan2 mesti diorang bantah qienah cakap, ye kate kawin sekali je seumur hidup..tak pe le nak buat apa2..asal weeding kita grand n menjadi satu kenangan yang bermakna...ohh no..padahal mati nanti tak bawa semua tu.huhu.kalau g2, hidup kita lagi le, memang sekali seumur hidup. tak boleh patah balik.pahala+dosa pasti sesangat@konpem akan di bawa mati..so, dah buat satu doasa, camne kira tu.huhu.betul kita boleh memohon keampunan dariNYA tapi kita tak tau diampun ke tidak..so, dari buat dosa baik kita elak..betul tak?

so semua..pikir2kan le..ini pendapat qienah je..yang pasti haram tetap haram..



LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Monday, December 26, 2011

TUTORIAL : BORDER SEKELILING BLOG

salam semua,
lama tak buat tutorial..
ni de permintaan dari cik Ross Cute.


ye mahu tau camne buat border ini..qienah cuba buatkan..hope faham ye


sebelum qienah terlupa, baik share kan..

step ye:
1. korang cari DESIGN > EDIT HTML
2. klik EXPEND WIDGET, pastu tekan CTRL+F
3. search .main-outer
4. pastu copy code border: 4px solid #000000 ;
5. ia akan jadi cam bawahni
.main-outer { border: 4px solid #000000;
6. PREVIEW dulu tengok jadi tak, kalau jadi SAVE..


p/s :warna
MERAH untuk CODE COLOUR border.
yang warna OREN untuk tukar line border korang.-solid - dashed-

So, try le.gud luck..

LIKE??KASI KOMEN SIKIT

WALIMATUL URUS SAKINAH&ZHAFRI

salam semua..
dah boleh menjemputni.dah tak lamakan.hihi..so, kat sini qienah nak jemput semua rakan blogger terutama follower qienah ke WALIMATUL URUS QIENAH pada 21 JANUARI 2012 nanti..

masa dapat daripada en.bobos terus lipat.hihi..
yang jadi mangsa juga adik2 qienah..dipaksa lipat.hihi..

pada rakan2 blogger qienah yang nak datang leh le kasi alamat kat mail qienah sekarang ye..~einah1905@gmail.com~nanti operasi qienah untuk POS kan kad2 ini nanti..:) kad simple je, sesimple majlis yang diadakan.semoga semua berjalan lancar nanti.ameeen..

LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Sunday, December 25, 2011

SUBHANALLAH itu memang KUASA-NYA

salam semua n selamat petang..
tak boleh nak di kate dengan kate2kan..memang ALLAH itu MAHA BESAR..DIA berkuasa menjadikan serta memusnahkan sesuatu itu.so, kita sebagai hamba perlu sentiasa beringat n mengingati ALLAH..betul x?ALLAH menimpa@menjadikan sesuatu BALA atau PETAKA itu pasti ada sebab2nyakan..sama2 kita renungkan..bukan lihat silap kita sahaja tapi kesilapan orang sekeliling kita..sama2 kita beringat dan menegur..

ni nak share peristiwa yang berlaku di pantai TELUK LIPAT, dungun. berhampiran dengan sekolah IMTIAZ (A).pantai yang sangat cantik dan menjadi satu tarikan sudah berubah rupa dengan sekelip mata..subhanallah...

tiap tahun memang selalu terjadi hakisan kat pantaini..ombak biasanya memang besar tapi tahun ini memang teruk. sampai begini jadinya.

qienah memang suke lalu jalan ini..nak2 kalu g SURA or beli ikan tepi pantai.kalau zaman study UITM DUNGUN, memang inilah jalan pilihan...jalan pantai dekat n tak de trafic light..tp satu je, lalu jalanni memang pemandu memang slow le..meghayati keindahan pantai kot..:P

g2 le, sama2 le kita beringat n patuh pada yang ESA..DIA mampu melakukannya..ajak le semua melakukan kebaikkan..jaga kita sahaja..~qienahpun sama..huhu..~



LIKE??KASI KOMEN SIKIT

IDEA for HANTARAN

salam semua..
selamat petang, dah makan?alhmdulillah dah kenyang dah..ni tak de wakpe, duk googlepicture hantaran je.hihi..banyak juga yang menarik tau.hari 2 de beli buku PENGANTI yang bulan JANUARI 2012. banyak juga hantaran, memang EDISI GUBAHAN HANTARAN. banyak juga yang menarik hati.huhu..

jom tengok apa yang qienah google..hihi..

suke hantaran dalamm kotak kayu camni..

--cantik---

merah memang cantikkan?

ceria je nampak.suke juga yang jenis banyak bunga camni.huhu..

qienah buat hantaran sendiri je.insyallah minggu depan start buah gubahan le..dah de barang2 untuk gubah tapi rasanya cam kena beli bunga lain untuk tambahan.hihi..hope boleh jadi cantik cam orang lain gubah.hihi..



LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Friday, December 23, 2011

TUTUP AURAT itu PENTING

salam semua..
kita memang WAJIB menyampaikan sesuatu n berpesan-pesan..betul tak?
sejak2 akhir ini qienah tengok n perasan sangat, kalau dulu orang kate kat bandar je leh jumpa orang2 pelik atau kate lain tak pakai tudung+pakai baju ketat2, baju adik, n seangkatan dengannya tapi sekarang..masayallah..dah jadi 1trend pulakkan.huhu..so kita nak nilai orangpun jadi payah dah..tengok muke cam melayu tapi pakaian ye..ISLAM kah dia?nak tegur or bertanya dah jadi was-was.huhu..kira tak leh pakai le peribahasa inggeris "DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER".. sebabnya orang memang akan nilai luaran dulu baru dalaman. betul tak?mata dapat lihat dengan mata kasar, bukan mata halus yang dapat menembusi hati seseorang.huhu..


jom sama2 renung dengan cite di bawah..

Seorang lelaki NON-MUSLIM datang ke Malaysia untuk bercuti, kebetulan pada hari tersebut merupakan hari agama baginya, dia pun pergilah mencari GEREJA berdekatan tetapi tidak diketemui. Akhirnya beliau bertanya kepada seorang wanita: "Saudaraku, dimana Gereja yang terdekat?" Kemudian wanita itu menjawab: "Maaf, saya ISLAM." ...Selepas itu, non-muslim tadi berkata: "Oooo.. Saya ingat kamu adalah sebahagian dari kami (bukan Islam) sebab biasanya seorang wanita ISLAM akan pakai penutup kepala (jilbab) dan menutup aurat. Maaf², saya tadi tidak dapat MEMBEZAKAN awak ISLAM atau Kristian.


so, sama2 kita renungkan.pakaian memang melamabangkan peribadi seseorang manusia itu..HUKUM ALLAH s.w.t itu PASTI,so jadi le kita seorang muslim or muslimah yang betul2 mencari keredhaan di dunia untuk di bawa ke akhirat nanti bukannya mencari kegembiraan untuk hidup di dunia sahaja.



LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Thursday, December 22, 2011

Story Aku & Lagu

salam semua..
qienah dah dapat blogger card..korang dah?


nak daftar juga klik jom daftar + join GENG fiQ'Ra------>> GENG fiQ'Ra◕‿◕

so, dah daftar n jadi ahli boleh le join aktiviti yang ke 5 Geng FiQ'Ra..


tajuk yang perlu ditulis ialah " Story Aku & Lagu " .huhu..tengok tajuk memang surrender awal2 le..bukan pe qienah bab lagu2 memang kurang le..tanya le sape penyanyi&tajuk lagu..konpem fail..tak lulus tau..jenis qienah tak suke sangat kot lagu2..pelik tol..qienah dengar je lagu apa2.cm sekarang, kalau online bke PC je, tak de pasang radio or lagu2pun..sunyi sepi.hihi..cuma kadang2 stress mencari bunyi@lagu juga.hihi.pepn disebabkan mahu sokong juga program GF ni qienah join ye..jom dengar citer qienah tentang lagu..hihi..jangan gelak dah.hoho..


video
sori ye, memang tak tau sape penyanyi ye. ni godek2 cd lama.nak join aktiviti gak.hihi.. video ni hasil dari budak MMU.
qienah pilih laguni sebab asal dengar laguni konpem teringat zaman study dulu..laguni juga le qienah wak sebagai ringtone untuk geng 5sekawan tau~ qienah, eika, siti, hajar n zila ~bertahun dah berlalu.ni masa study sains computer dulu..masa 2memang suke sangat le kumpul2 video. budak computer gak..bab lagu, video n games ye je tau..tak cam sekarang..budak bisness lebih advance pengetahuan komputer dari budak IT.hihi.videoni xsedih2 tau, ye kelakar n unik, tak silap masani de subjek multimedia kot.so kitorang kena wak video le..amik dari member2, antara video yang mencuit hati adalah lagu n video ni.hihi.laguni memang menjadi kesukaan kitorang sangat.enjoy je tau..nak2 kalau stress kena wak assigment or study untuk final terutama subjek programming n system..memang muke sorang2..hihi..so, pe lagi..bile stress wajib pasang laguni n ikut cara ye 2..memang ilang tension le..lagipun kawan2 qienah 2memang menjadi kalau wak GILER2.sebijik gaya diorang ikut dari video ini.hihi..lagi satu tabiat kitorang, asal buke pc si eika, tak kira le balik dari kelas, makan or outing konpem cari laguni tau..bke je terus ON video ni.memang sampai sekarang laguni tersemat di hari..cewahh..kadang2 jumpa setahun 1sekali pasti mengimbau kenangan lama..miss u all my friends..
hajar+ieka+zila+qienah+siti
gambar zaman budak2.hihi..tak silap 2005 kot..

p/s : qienah tak pandai sangat bercerita.kui2..





LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Wednesday, December 21, 2011

UPDATE checklist WEEDING

Salam semua..
ngada2 nak update pulak.kih2..tak lama dah, sebulan je lagi tinggal..hope masa majlis nanti tak hujan le,,bukan oe,asyik hujan je sekarangnikan.tak boleh nak tentu.huhu.ye x?


borang nikah
dah setle dah.ptg tadi g amik surat kebenaran kahwin..pasni kena ata kat jurunikah pulak.

kad kahwin
dah siap sepenuhnya, tinggal mintak alamat kawan2 n pos je.

baju
dah siap, 2pasang je..1untuk majlis umah..satu untuk majlis di rumah en.bobos.cuma kena cari tudung n veil je le.1 dah de..

hantaran
barang dah de, tinggal untuk gubah je..so, sekarang duk google le..buat sendiri je..hope lawa.hihi..

pelamin
dah g booking ari 2tp tuan kedai tak de, pekerja ye baru lak..cam tak tau nape..insyllah minggu depan pergi kedai 2 tanya camne..~ problem sekarang, tak bagitau mak lagi.huhu..~

doorgift
tengah mikir lagi nak kasi pe lagi..kerepek kot..yang VIP kasi felt hasil tangan qienah..kalau korang nak tengok hasil kerja qienah, leh g kat e.L.e design.

makanan
atas mak 2..pepn, mak dah tanya tukang masak.

kanopi
atas ayah.hihi..

so, takatni alhmdulillah..ok je..
tapi kekadang terpikir juga, mampu ke qienahni jadi isteri orang ye..huhu..semoga semua diberkati olehnya.amin..

LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Tuesday, December 20, 2011

HADIAH Giveaway dah siap BUNGKUS

salam semua..
td qienah dah siap bungkus2 semua hadiah GA untuk pemenang2..insyallah esok kinah akan pos kan.ok?sebenarnya nak pos tadi tapi de hal pulak de kawan geng2 kacip dulu. lama tak jumpa tapi tadi sempat jumpa sekejab je.de hal pulak kawan 2.huhu.so, sori ye pemenang2..lambat pulak pos.huhu..qienah tak lupa hadiah korang tau..


10q lagi kerna sudi join n hope terima hadiah qienah yg tak seberapa ye..

insyallah nanti kasi hadiah untuk follower2 yang palin2 suke komen entry qienah..thank untuk semua.

LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Monday, December 19, 2011

RESEPI : APAM POLKADOT

salam semua..
arini nak kongsi resepi apam polkadot..bes tau..buat sekali je,,alhmdulillah menjadi tau.bes juga..resepi ni amik dari blog k.NOR...ye sukat pakai cawan je..xyah timbang2..kan senang 2..hihi..so, jom tengok apam qienah wak..gebu tak?hihi..



masa nak kukus..mcm2 rupe dekan?xdot2pun..hihi..ni le wak keje dengan adik2..punya le kreatif ye korang.hihi..


dah siap, masani panas lagi..



dah sejuk masuk tupperware.hihi..

nak resepi ye?jom tengok bawah..

Bahan2 :

3bj telur sejuk dr peti ais (asingkan putih & kuning telur)

2cawan stengah tepung gndum + 3sudu kecil baking powder (di ayak sekali)

1cawan gula halus

1 sudu kecil ovalette

3suku cawan susu segar/susu cair/santan (mana2 yg suka)

1sudu kecil esen vanila

inti bluberry or ape2 je yg korang suke

pewarna ~ de warna hijau n purple je.huhu..

1. Pukul putih telur dgn kelajuan yg paling max smpai kembang/meringue/bertanduk

2. Masukkan kuning telur, gula, esen vanila & ovalette pukul smpai kembang lg.

3. Masukkan tepung yg telah di ayak dgn baking powder td sedikit demi sedikit berselang selikan dengan susu td, mixer pd kelajuan paling minimun masa ni. sebati semua, siap :)

4. Bahagikan adunan kepada beberapa mangkuk untuk diwarnakan dan masukkan dlm piping bag. Inti jem td pun sama.

5. Picit adunan ke dalam papercup yg telah dimsukkan ke dalam acuan lompang 3/4, kemudian picitkan sdikit inti, dan penuhkan papercup td dgn adunan apam td, last step buat dot2 di atas mengikut kretiviti sendiri.

6. Kukus selama 15minit dengan api perlahan & make sure penutup pengukus ditutup dgn kain bagi memastikan air wap dlm pengukus tidak menitik ke atas apam.


p/s : qienah letak inti pun..masih sedap tau..so, pepun korang try le..nak try banyak resepi lagi..leh ke blog SINI..




LIKE??KASI KOMEN SIKIT

QIENAH n PROSPERITY

salam semua..
Alhmdulillah dapat juga qienah makan prosperity ni tau.besnye..puah ati makan tau..korang dah cuba ke belum?hihi..bes tau..selera je..tahun lepas xsempat nak makan..so,tahun ini kena makan.ni mmg makanan paling qienah suke kalau g mcD tau.payah nak de..tggu dekat raya cine je baru de.huhu..

aumm..makan sorang je tadi..adik kongsi dengan ipat.hihi..xkongsi dengan sape2..hihi..tister fries ye kurang bes skit le..ntah kenapa..sabar je..yang lain ok..

so, yang belum try..pergi le makan ye.besni..

LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Saturday, December 17, 2011

Saya Ada Bakat Terpendam..hehe

salam semua..
qienah baru je join GENG fiQ'Ra..baru tau fiQ'Ra de wak groupni.bes juga de group camni..boleh tambah kenalankan.so, sekarang nak le join aktiviti ke 4. dah termiss 3 aktivitikan..sayang pulak.huhu..


Bakat terpendem qienah?banyak kot.tp nak citer skit je.hihi...

1) qienah pandai masak.~perasan.hihi..
yg specialnye qienah cara qienah masak juz tengok n rasa makanan 2 camne.lepas itu try le buat.banyak tambah2 idea sendiri je.hihi.alhmdulilah orang2 umahni kate bes n licin di habiskan.kalau rasa nak sangat try pe orang buat, qienah google le resepi.hihi..

ni antara picture masakan qienah :

i) salad telur

simple je buatnye..amik idea masa g umah kawan mak..asal de salad lebih, konpem buatni..

ii)cendawan +ubi kentang black paper.

ni sm juga, simple je.qienah memang suke makan nape2 asal black paper.hihi.ideani amik masa pergi umah mertua kakak.hihi..

nak tengok lagi hasil masakan qienah leh klik RESEPI.

2) suka melukis, mewarna n buat craft sendiri.
memang dari kecik, suke sangat melukis n mewarna. masa sekolah banyak kali juga dapat hadiah walaupun saguhati je.hihi.pernah juga hantar kat majalah2,itupun sama dapat saguhati je.hihi..zaman bebudak memang suka mewarna.ingat balik, seronok jadi budak2..buat craft memang sekarang aktif sikit.suka gabungkan warna2..baru menarik.betul tak?

ni antara picture seni qienah :

ni buat time ngajar Pendidikan seni.memang bidang terjun le..menggantikan cikgu yang beranak..so,cari idea, buat yangni je le.cam mudah tapi..huhu..

ii) kad

cantik tak kadni? tak silap 2tahun lepas buat kot..duk godek2 folder picture tadi jumpa yangni..hihi..buat khas untuk en.bobos..orang kate laki tak suke kad tp qienah wak tiap2 tahun..ye suke je..senyum meleret lagi dapat.betul tak en.bobos?hihi..

iii) felt craft
sejak kenal felt dari rakan sekerja..memang suke sangat buat..sampai buat jadi kerja part time pulak.hihi..so, kalau sape2 nak mintak sponsor hadiah GA boleh le tapi buat masa sekarang rehat sebentar.siapkan persediaan untuk kahwin qienahhihi..antara hasil felt qienah :

set angry bird

coin purse

keychain

keychain love

nak tengok lagi klik SINI.

so, itu sahaja cite qienah pasal bakat terpendam.hihi..macam2 bakat kita de..kadang2 bakatni boleh memberi banyak manfaat pada kita.hargai le ye..

LIKE??KASI KOMEN SIKIT

BORANG NIKAH

salam semua..
ok x?hujan tak?sini hujan je dari semalam.huhu..pepn, moga tiada apa2 yang berlaku n kita sentiasa dilindungi oleh NYA.amin..

siap dah isi..

alhmdulillah en.bobos dah setle borang ye n hantar pada qienah.so, khamis ari 2sebelum pergi kelas tambahan qienah dah pergi hantar borang kawen ini kat pejabat agama..orang kaunter 2cakap rabuni g amik surat kebenaran kawen 2.huhu..sebenarnya de cite masa g hantar borang kawen 2..oh malunye saya pada ecik kaunter itu.hoho..biar orang tak taupun tapi mmg malu.kui2..pepn, alhmdulillah dah hantar.hope nanti masa amikpun ok n tak de apa-apa dah..

LIKE??KASI KOMEN SIKIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...